Kotleciarka, czyli urządzenie do rozbijania mięsa, które jest niezbędne w profesjonalnej gastronomii

Kotleciarka, czyli urzadzenie do rozbijania miesa, ktore jest niezbedne w profesjonalnej gastronomii

Większość z nas potrafi rozbijać mięso za pomocą ręcznego tłuczka tak, aby uzyskać odpowiedniej grubości kotlety. Rozwiązanie to sprawdza się w warunkach domowych, ale w lokalach gastronomicznych, dużych firmach cateringowych czy marketach, gdzie każdego dnia serwowane są setki kotletów, cały proces wymaga mechanizacji. W tej sytuacji odpowiednia będzie kotleciarka, czyli urządzenie, które służy do szybkiego i precyzyjnego rozbijania mięsa.

W jaki sposób działa to urządzenie?

Kotleciarka to profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwiający odpowiednie zmiękczanie mięsa bez naruszania jego struktury. Szybkie nacinanie przygotowanych wcześniej płatów mięsa odbywa się z wykorzystaniem stekownicy. W efekcie poszczególne porcje zyskują pożądaną wielkość i grubość.

Mięso początkowo trafia do górnego otworu wlotowego, a następnie jest automatycznie przesuwane w dół, gdzie wałki tnące delikatnie je naciągają. Na tym etapie obróbki wykonywane jest spulchnianie, które można powtarzać wielokrotnie, aż do uzyskania odpowiedniej, zmiękczonej struktury mięsa. Proces ten polega na przepuszczaniu porcji surowca przez kotleciarkę pod różnymi kątami, tak aby finalnie otrzymać idealnie rozbity kotlet, który można poddać dalszej obróbce.

Do jakiego rodzaju mięsa można wykorzystać kotleciarkę?

Kotleciarka w gastronomii potocznie nazywana jest maszynką do rozbijania kotletów schabowych. Poniekąd sugeruje to rodzaj mięsa, jaki najczęściej jest rozklepywany za jej pomocą. Jednak urządzenie będzie z całą pewnością odpowiednie do obróbki mięs każdego rodzaju. Mechaniczne rozbijanie i rozciąganie w szczególności sprawdza się w przypadku twardych mięs o rozciągliwej konsystencji, takich jak schab wieprzowy czy wołowa karkówka lub stek. Kotleciarka nie rozgniata włókien mięsa, ale delikatnie je nacina i zmiękcza, dlatego zachowuje ono swoją formę i nie rozpada się podczas smażenia. Jeśli w naszej gastronomii oferujemy również bardzo miękkie mięsa takie jak indyk czy kurczak, najlepiej będzie wyposażyć kotleciarkę w zamienne wałki ugniatające.

Kiedy zakup kotleciarki ma sens?

Kotleciarka jest niezbędna w każdym miejscu, gdzie każdego dnia wydawane są ogromne ilości mięsnych dań, typu kotlety, bitki czy steki. Urządzenie pozwala bowiem zaoszczędzić czas i siły, gdyż cały proces wykonywany jest sprawniej. Wykorzystanie kotleciarki ponadto podnosi walory smakowe i soczystość mięsa po usmażeniu, ugotowaniu czy uduszeniu. Wspomniany sprzęt gastronomiczny pracuje bardzo cicho i jest łatwy w obsłudze oraz demontażu. Najczęściej, kotleciarki wykonywane są ze stali nierdzewnej, dlatego utrzymanie ich w czystości nie stanowi żadnego problemu. Dodatkowe zabezpieczenia maszyny w obrębie działania noży tnących, sprawiają, że jest ona w pełni bezpieczna. Obudowy kotleciarek posiadają polerowaną strukturę o regularnych kształtach, dlatego sprawdzą się w każdym zakładzie produkcyjnym, sklepie czy też lokalu gastronomicznym.

Kotleciarka jest więc profesjonalnym i wydajnym urządzeniem, które może być źródłem wielu oszczędności. Co więcej, dzięki jej zastosowaniu, jakość produktów finalnych będzie dużo wyższa, a więc atrakcyjniejsza dla klienta.

Kotleciarka, czyli urządzenie do rozbijania mięsa, które jest niezbędne w profesjonalnej gastronomii
Rate this post

Post Author: Redakcja

Redakcja portalu Wiadomosci24.info.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *