Czego nauczysz się na kursie dla baristów?

Kurs baristyczny

Marzysz by zostać naprawdę dobrym baristą? W tym przypadku nie ma drogi na skróty. Specjalistyczny kurs to podstawa. I nie chodzi tylko o certyfikat otwierający drzwi do kariery. Szkoła baristów to początek podróży po fascynującym świecie gatunków i odmian kawy, jej smaków, zapachów i kolorów. Możesz spotkać tam swojego mistrza-baristę. I innych ludzi, którzy też nie wyobrażają sobie życia bez kawy. Naprawdę dobrej kawy. 

Nie tylko arabika, czyli gatunki kawy 

Choć najbardziej popularną kawą na świecie jest arabika, każdy szanujący się barista wie, że to wcale nie jedyny gatunek kawy. Podczas kursu poznał bowiem właściwości robusty czy Jamajka Blue Montain. Gwatemala antiqua, liberica, rozmaite mieszanki – ich cechy również nie są mu obce.

W szkole baristów dowiesz jak wiele zależy od odmiany botanicznej (szczepu) kawowca, bo z kawą naprawdę jest jak z winem. Niewykluczone też, że nazwa Bourbon po kursie przestanie kojarzyć się z whisky na rzecz określenia dla pewnego szczepu kawowych krzewów.

Kurs baristyczny to też szkoła rozszyfrowywania oznaczeń na opakowaniach kaw. Oznaczenia te kryją w sobie cały wachlarz właściwości ziaren oraz smaku i zapachu zaparzonych z nich napojów.

Nauczysz się też rozpoznawać walory ziaren o różnym stopniu zmielenia i wypalania. A także bez problemu rozróżniać świeżą kawę od tej, którą czas pozbawił jakiejkolwiek wartości.

Cappuccino czy americano? Sposoby parzenia i podawania kawy

Nie jest żadną tajemnicą, że nazwy w kawiarnianym menu zależą od sposobu parzenia. Espresso, americano, cappuccino – to trzy różne historie, choć zaczynają się tak samo. Jak? Każda dobra szkoła baristów ma to w swoim programie. Chodzi o zaparzenie espresso idealnego, które zostanie podane w filiżance wielkości naparstka albo poddane baristycznej magii, zamieni się właśnie w americano lub cappuccino. Czy to jest proste? Nie.

Zanim z czasem wypracujesz własne sztuczki i proporcje dodatków, warto wiedzieć co na ten temat mają do powiedzenia specjaliści. Wybór odpowiedniego mleka do latte, najlepszej czekolady do mokki, idealnej whisky do kawy po irlandzku – to równie ważne jak trzymanie się ilości dodawanych składników.

Dzięki wiedzy i wskazówkom doświadczonych baristów, szybko nauczysz się jak wyczarować nie tylko niezapomniany smak i zapach kawy, ale również spektakularny sposób jej podania. Kawowe warstwy i wzory działają nie tylko na zmysł wzroku, ale i na wyobraźnię.

Profesjonalny sprzęt, czyli ekspres i cała reszta

Ubijak do mleka, szczoteczki, szablony, odbijak do fusów, tampery… Kurs baristiczny to również spotkanie pierwszego stopnia z rozmaitymi akcesoriami i przyrządami, bez których serwowanie dobrej kawy jest niemożliwe. Zapoznasz się z działaniem zarówno najprostszych, jak i skomplikowanych urządzeń. Dowiesz się nie tylko jak je obsługiwać, ale też jak o nie dbać, czyścić i konserwować.

Jako barista poradzisz sobie również bez ekspresu, ponieważ będziesz wiedział, jak zaparzyć świetną kawę, mając do dyspozycji: drip lub syfon, aeropress lub french press czy chemex. Nigdy nie wiadomo, kiedy umiejętność alternatywnego parzenia kawy może naprawdę się przydać…

Kurs baristyczny – czy warto?

Cóż, samodzielne opanowanie wiedzy dostępnej na kursie jest w dużej mierze… niemożliwe. Zwłaszcza, że naprawdę dobre szkolenie baristyczne to głównie zajęcia praktyczne. Teoria też jest ważna (chociażby po to, by nie wyjść na laika, kiedy trafi się dociekliwy klient), ale możliwość aktywnego uczestnictwa w szkoleniu – bezcenna.

Post Author: Redakcja

Redakcja portalu Wiadomosci24.info.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *