Jakie rośliny oleiste można uprawiać w Polsce?

Jakie rośliny oleiste można uprawiać w Polsce?

Oleje to substancje cenione i powszechnie wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu, nie tylko spożywczego, ale też kosmetycznego czy medycznego. Uzyskuje się je z roślin oleistych, które zaraz po zbożach są najbardziej powszechną kategorią roślin uprawnych. Czym dokładnie charakteryzują się rośliny oleiste i oleje z nich produkowane oraz które z tych gatunków uprawia się w Polsce?

Charakterystyka roślin oleistych

Na czym polega specyfika roślin oleistych? Wyjaśnia to ekspert z firmy produkującej nasiona paszowe i rolnicze Agronas: Rośliny oleiste wyróżnia wysoki odsetek tłuszczu – na poziomie 15 – 70 % – zawartego w nasionach i owocach. Tłuszcze te składają się w znacznej mierze z kwasów tłuszczowych, co sprawia, że oleje roślinne są w większości niezwykle cenione i zdrowe, wykorzystywane nie tylko w branży spożywczej, ale także w medycynie i kosmetyce. W zależności od rodzaju obróbki, tłuszcze roślinne dostępne są w postaci płynnej – np. oleje i olejki – lub stałej, czego przykładem jest masło kokosowe. Z tłuszczu zawartego w roślinach oleistych wytwarza się oleje roślinne i tłuszcze, np. margarynę, ale produkuje się z nich również smary, farby, lakiery, a nawet paliwo. Nic więc dziwnego, że uprawa roślin oleistych jest bardzo rozpowszechniona na całym świecie, chociaż w związku z ograniczeniami narzuconymi przez strefy klimatyczne, w każdym regionie uprawia się inne gatunki tych roślin.

Rośliny oleiste w Polsce

Panujący w Europie Środkowej klimat nie sprzyja uprawie tak egzotycznych gatunków roślin oleistych jak np. kokos czy sezam. Pomimo tego w Polsce uprawia się wiele roślin wykorzystywanych do produkcji oleju. Do najpopularniejszych należą:

  • Rzepak – ze względu na swoją popularność i wartościowość zwany jest „oliwką północy”. Wyróżnia go wysoka zawartość cennych kwasów tłuszczowych, dlatego też zaleca się spożywanie nierafinowanego oleju rzepakowego na zimno. Poza przemysłem spożywczym, rzepak wykorzystywany jest także w medycynie, a także energetyce jako cenione biopaliwo.
  • Słonecznik – równie popularny gatunek polskich roślin oleistych, ceniony ze względu na smaczne ziarna, a także zawarty w nich olej. Pozyskiwany z nich tłuszcz służy do wyrobu oleju słonecznikowego i margaryny, ale wykorzystywany jest także w branży technicznej, medycznej oraz kosmetycznej.
  • Len – olej pozyskiwany z nasion lnu od wieków słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych wynikających z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika i witaminy E.
  • Soja – nasiona soi są bogate w białko, ale też w tłuszcz. Olej sojowy ma zastosowania kulinarne, ale też lecznicze i kosmetyczne.
  • Gorczyca – posiadający ostry aromat olej z gorczycy wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, np. do wyrobu musztardy, ale stosuje się go również jako środek leczniczy.

Ponadto w Polsce uprawia się również inne gatunki roślin oleistych, takie jak mak czy kukurydza.

Jakie rośliny oleiste można uprawiać w Polsce?
5 (100%) 1 vote

Post Author: Redakcja

Redakcja portalu Wiadomosci24.info.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *