Mięso cielęce oraz jego charakterystyczne właściwości
Polska kuchnia obfituje w różnego rodzaju dania oraz potrawy mięsne, do których należą oczywiście delikatny drób, wołowina, wieprzowina, baranina czy też cielęcina. Zaskakującym może się okazać, że za jedno z najzdrowszych gatunków mięsa, które posiada bardzo bogate właściwości lecznicze uznawana jest właśnie cielęcina.
Cielęciną nazywa się mięso bardzo młodych cieląt – w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy, jednak powszechnie przyjęte zostało, że optymalny wiek cieląt do uzyskania najsmaczniejszego, a przy tym o najlepszych właściwościach zdrowotnych mięsa – to wiek od 4 do 8 tygodni. Mięso zbyt młodych cieląt może okazać się niewystarczająco rozwinięte, z kolei tych starszych nie jest już tak lekkostrawne oraz smaczne, ponieważ do ich diety włącza się sztuczne pasze.
Mięso cielęce należy do stosunkowo chudych oraz niskokalorycznych mięs – o wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka. Ponadto zawiera duże dawki dobrze przyswajalnego żelaza, cynku oraz witamin z grupy B.
Zupa kolagenowa na wywarze z kości cielęcych oraz jej cudowne właściwości lecznicze
Ostatnio bardzo popularna oraz znana ze swych cudownych właściwości leczniczych i zdrowotnych stała się zupa kolagenowa, do której przygotowania potrzebne są właśnie kości cielęce. Do przygotowania takiego wywaru należy użyć tylko takie kawałki mięsa, które znajdują się blisko kości, ponieważ są one lekkostrawne, oraz oczywiście kości, które powinny być przerąbane – aby możliwe stało się wydobycie z nich szpiku. Składniki te należy zalać wodą i gotować stosunkowo długo do około trzech godzin – dzięki temu uzyskamy najlepsze właściwości lecznicze wywaru. Taki wywar może stać się podstawą do przygotowania wszelkiego rodzaju zup, np. kapuśniaku, grochowej, kartoflanki czy też barszczu czerwonego z ziemniakami.
Wywar z kości cielęcych idealnym lekiem na:
- problemy ze strony układu pokarmowego – polecany jest zwłaszcza dla osób cierpiących na dolegliwości jelitowe – pomaga uszczelnić ścianki jelit oraz złagodzić wszelkiego rodzaju stany zapalne i dolegliwości, którym towarzyszy ból i niestrawność, a także choroba wrzodowa żołądka
- to doskonałe źródło żelatyny – dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla osób uskarżających się na dolegliwości kostno-stawowe. Dzięki dużej dawce żelatyny będziemy mogli się cieszyć sprawnymi stawami oraz mocnymi kośćmi przez długi czas. Pomaga ona także zwalczać pewnego rodzaju alergie, np. na nabiał oraz pszenicę.
- dzięki zawartości dużych dawek naturalnego kolagenu jest polecany wszystkim dbającym o swój wygląd – zwłaszcza o skórę, włosy oraz paznokcie. Osoby pragnące jak najdłużej cieszyć się piękną i promienna cerą bez śladów zmarszczek także powinny spożywać zupę kolagenową. Dzięki temu będą one mogły cieszyć się piękną oraz gładką i jędrną skórą przez długi czas.
- Dzięki dużej zawartości cennych aminokwasów wywar z kości wykazuje bardzo skuteczne działanie przeciwzapalne oraz wzmacnia układ immunologiczny. Często jego spożywanie jest zalecane w trakcie chorób oraz osłabienia organizmu jako idealny środek wzmacniający do walki z chorobą
- Dzięki zawartości siarki wywar z kości to doskonały lek na dolegliwości reumatyczne. Pomaga także wspierać prawidłową pracę wątroby oraz dzięki zawartości potasu i gliceryny pozwala na skuteczne odtrucie organizmu oraz pozbycie się szkodliwych toksyn.
- Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy skutecznie walczy z wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się organizmu. Ponadto wykazuje także sine właściwości przeciwnowotworowe.
Inspirowane: kiszeczka.pl – producent wędlin mazowieckie