Skład obsługi hotelowej różni się w zależności od wielkości hotelu i ilości gwiazdek, które posiada. Przeważnie jest to kilkanaście osób. Zakres obowiązków każdej z nich określa stanowisko, które zajmuje. Jakich pracowników możemy spotkać w hotelu?
Recepcjonista
Jest pierwszą osobą, którą zazwyczaj spotykamy. To recepcjoniści w największym stopniu odpowiadają za kontakt z klientem. Na tym stanowisku szczególnie cenna jest komunikatywność, otwartość, wysoka kultura osobista oraz dyskrecja. Poza meldowaniem gości, recepcjoniści udzielają również informacji, odbierają telefony, odpowiadają na maile, przyjmują rezerwacje, reklamację itp.
Pokojówka
Pokojówki dbają o porządek w pokojach i łazienkach. Utrzymują w czystości nie tylko pomieszczenia, ale również sprzęty z których korzystają goście. Do obowiązków pokojówek należy: wymiana pościeli i ręczników, odkurzanie, wyrzucanie śmieci z koszy, ścieranie kurzu, mycie podłóg, luster, sprzętów sanitarnych oraz uzupełnianie środków sanitarnych i kosmetyków.
Jak dodaje pracownik Hotelu Solec – W przypadku niektórych hoteli, często zatrudnia się także tzw. Housmena – jego obowiązkiem jest przygotowanie pokoju dla gości oraz bieżące uzupełnianie wyposażenia o ręczniki, kosmetyki i akcesoria higieniczne. Jest to osoba pracująca w charakterze pomocy sprzątającej. Housmen odbiera również od pokojówek brudną bieliznę pościelową oraz ręczniki.
Pracownik porządkowy
Pracownik porządkowy dba o czystość w ogólnodostępnych obszarach hotelu. Utrzymuje w czystość m.in. hol, recepcję, restaurację, windy, ogólnodostępne toalety, korytarze, klatki schodowe, a także tereny przylegające do hotelu. Do jego obowiązków należy mycie podłóg i odkurzanie, a także opróżnianie popielniczek, ścieranie kurzu i obsługa maszyn sprzątających.
Linen
Osoba zatrudniona na tym stanowisku odpowiada za obsługę maszyn piorących. Zajmuje się także prasowaniem i wydawaniem strojów pracowniczych.
Kucharz
Dba on oczywiście o przygotowywanie posiłków. Zajmuje się nie tylko gotowaniem, ale także i dekoracją dań. Zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie kuchni, nadzorując pracę stewardów.
A kim są stewardzi w hotelu? Nazywamy tak pracowników, zajmujących się pracą na zmywaku i dbaniem o czystość całej kuchni.
Pracownik techniczny
Potocznie często nazywa się go konserwatorem. Pracownik techniczny zajmuje się przeprowadzaniem drobnych napraw instalacji elektrycznej, grzewczej oraz wodno-kanalizacyjnej. Dba także o działanie klimatyzacji i naprawia niedziałające sprzęty hotelowe. Pracownicy techniczni odpowiadają ponadto również za wymianę żarówek i przeprowadzanie drobnych prac remontowych.
Oczywiście hotel, hotelowi nierówny, dlatego w niektórych obiektach pokrewne stanowiska są łączone w jedno. Pamiętajmy też, że oprócz osób dbających o komfort gości, w hotelu pracują również osoby dbające o funkcjonowanie samego obiektu – mowa oczywiście o pracownikach biurowych, a także dyrektorze hotelu i specjaliście ds. sprzedaży, którzy czuwają, żeby obiekt nie tylko działał zgodnie ze standardami, ale również przynosił zyski.